***       Водещите вечерни новини       на 8 февруари 

...
   ***   
   Водещите вечерни новини   
   на 8 февруари 
Коментари Харесай

Водещите новини! КС отхвърли искането за референдум за лева. Партиите от опозицията в сблъсък със своите, гласували за шеф на СОС


   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 8 февруари   

 

Конституционният съд отхвърли настояването на депутатите от " Възраждане " и " ИТН " да бъде оповестено за противоконституционно решението на 49-ото Народно заседание, с което беше отхвърлено предлагането за производство на народен референдум за лв.. 

Съдът е бил в цялостен състав от 12 съдии. " За " са били  11, а с изключително мнение - Янаки Стоилов. Съдия Атанас Семов също е подкрепил болшинството, само че със особено мнение.  Стоилов и Семов са от квотата на президента Румен Радев.

***

Партия „ Възраждане " остана без група в Столичния общински съвет. Това се случи, откакто четирима от съветниците гласоподаваха “за ” кандидатурата на новоизбрания ръководител на СОС - Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС.

Става дума за Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов и Севделина Петрова. Колегата им Деян Николов ги дефинира като " предатели ".

Така групата на „ Възраждане “ се разпадна, а правилни на партията останаха единствено трима.

***

„ Трябваше да се избере ръководител на Столичен общински съвет (СОС). Ние избрахме краткотрайно решение на един механически въпрос “.

***

И…

***

Софийският градски съд пусна от ареста Георги Караколев от Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП). Той беше арестуван при акция и упрекнат за шпионаж. Мотивът - доказателствата по делото са към 10 тома, като половината от тях съдържат класифицирана информация.

Караколев се прибира под домакински арест с гривна за наблюдаване.

Според съда може да се направи обосновано съмнение, че той е направил закононарушението, за което е упрекнат. Няма заплаха Караколев да се укрие. 

***

***

„ Искам да поясня какво е смисъла на този спор. То е обвързвано с това кой и по какъв начин ще изясни в чужбина какво се случва в България. 

Хората, които имат най-силна дума, когато става дума за външна политика, това са министър председателят и външният министър. Колегите от парламентарната група споделят, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, обясненията какво се случва в България, с изключение на външната политика, ще бъдат показани от един и същи човек. 

Добре е да има паритет и в това отношение, с цел да може да се чуе по-пълно, какви са особеностите на развиването в България “.

***

„ Гордея с това, което България реализира и в нашите очи към този момент сте пълновръстен член на Шенген ". 

Това съобщи министър председателят на Нидерландия Марк Рюте след среща с българския министър-председател акад. Николай Денков в Хага. 
Марк Рюте акцентира, че е оптимист за влизането на България в Шенгенското пространство и за сухопътните граници до края на годината, като уточни, че страната му ще продължи да работи интензивно за постигането на тази цел и с други страни.

***

Механизирани елементи на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са унищожили съветски щурмови хеликоптер Ка-52 „ Алигатор “ край град Авдеевка, съобщи в профила си в обществената мрежа „ Телеграм “ военачалник Олександър Тарнавски, пълководец на оперативна и стратегическа група войски „ Таврия “ на ВСУ, представен от „ Укринформ “. 

***

„ При интервенция против палестинската терористична формация Хамас израелски командоси откриха ракета за съветската система за реактивен огън " Фагот ", това написа медията от Еврейската страна " Детали ".

„ При дейности на поделение за специфични интервенции в град Хан Юнис (в южната част на палестинския анклав на брега на Средиземно море линията Газа) бе намерено голямо количество оръжие и муниции. Арсеналът на терористите, открит в западната част на Хан Юнис, включваше автомати " Калашников ", ракети с друг обхват на деяние, в това число и за противотанковия комплекс " Фагот ", снаряди за миномети и гранатомети ", добави изданието, което се базира на военното министерство.

***

***

„ Всеки може да допусна какво ще съдържа изявлението на американския ефирен водещ Тъкър Карлсън с съветския президент Владимир Путин. Вижданията на съветския президент са известни.

Изненада може да бъде единствено в случай че Путин се разплаче и каже, че изцяло се е провалил и се извини на украинците. 

Тогава бихме благодарили на господин Карлсън, че е направил това изявление “. 

Това съобщи представител на Европейската комисия в навечерието на предстоящото разпространяване на записа с изявлението, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Говорителят добави, че платформата, където ще бъде качено изявлението, следва да го смъкна допустимо най-бързо, в случай че то е в нарушаване на разпоредбите.

***

Комитетът на Организация на обединените нации по правата на детето в четвъртък прикани Русия да приключи насилственото депортиране на деца от окупираните региони на Украйна в нарушаване на интернационалното право и да ги върне на фамилиите им, предава Ройтерс.

Киев споделя, че 20 000 деца са били отведени от Украйна в Русия без единодушието на фамилията или настойниците, а Международният углавен съд (МНС) желае арестуването на съветския президент Владимир Путин за хипотетично нелегално депортиране, обвиняване, което Кремъл отхвърля.

***

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР